Пам'ятаєте в дитинстві запах здоби та свіжоспечених пиріжків? Так і хотілося стягнути із дека ще гарячий пиріжок, а бабуся не дає, доки не остудить. Пишні, м'які, із різною смачною начинкою - найкращі у світі бабусіни пиріжки... Із задоволенням ділюся з вами, як приготувати пиріжки у духовці. За цим рецептом, перевіреним роками, пиріжки завжди виходять м'якими, смачними та ситними. Якщо розібратися, то їх не так вже й важко готувати. Уважно прочитайте рецепт, не забудьте про гарний настрій і у вас все вийде! Тісто підійде як для солодкої, так і несолодкої начинки: м'ясний фарш, рис, яйце, або яблука з маком тощо.
Інгредієнти:
Молоко – 300 Мілілітрів (тепле)
Борошно - 650 Грам
Масло вершкове - 70 Грам (розм'якшене)
Дріжджі - 10 Грам
Яйця - 1 Штука
Сіль - 1/2 Чайні ложки
Цукор - 2 Ст. ложки
Начинка - за смаком (м'ясний фарш, цибуля, яйце)
Жовток - 1 Штука
Кількість порцій: 10-12
Як приготувати пиріжки в духовці.
1. Підготуйте потрібні продукти.
2. Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте цукор та борошно (2 ст. л.), поставте у теплому місці на 15 хвилин до появи пінної шапочки.
3. Борошно просійте у глибоку миску, додайте сіль, зробіть в центрі поглиблення. Вилийте туди опару, що підійшла та злегка збите яйце. Перемішайте і додайте м'яке вершкове масло. Замісіть тісто. Вимішуйте тісто не менше ніж 10 хвилин. Тісто округліть, покладіть у миску, змащену олією, накрийте і поставте для підходу до теплого місця на 1,5 години.
4. Тісто має збільшитись у 2-3 рази. Поки підходить тісто, займіться начинкою. Наприклад, м'ясна начинка: цибулю подрібніть, обсмажте на розігрітій олії до золотистого кольору. Додайте м'ясний фарш, обсмажте до рум'яної скоринки. Відварене яйце наріжте дрібними кубиками, петрушку подрібніть. З'єднайте все, посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте.
5. Тісто обомніть, розділіть на частини по 50 г. Шматочки округліть, накрийте.
6. Кульку тіста розкотіть у круглий коржик, у центр кожної покладіть начинку, згорніть навпіл, закріпіть краї. Покладіть пиріжок на лист з пергаментом для випікання швом вниз. Накрийте та дайте підійти у теплому місці приблизно 30 хвилин.
7. Жовток збийте із 1 ст. л. води та змастіть верх пиріжків. Поставте їх запікатися в духовку на 12-15 хвилин при 210 °С, орієнтуйтеся по вашій духовці.
8. Спечені пиріжки повністю остудіть на решітці під бавовняним рушником, зберігайте в закритій ємності. Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб