Із чим зазвичай вперше йдуть у гості? Правильно, із хлібом та соллю! Це дуже давня українська традиція, така сама, як і випічка свіжого ароматного хліба, такий ви спробуєте тільки в Україні. Хліб за цим рецептом виходить дуже ароматний, пухнастий, з хрусткою скоринкою. Мої домашні не дають йому навіть охолонути як слід. Читайте, готуйте, частуйтесь і ви!
Інгредієнти:
Борошно пшеничне (+ 4 ст.л. для заварювання) - 1 кг
Олія - 4 ст. л.
Вода (за бажання можна замінити сироваткою 1:1) - 3 скл.
Дріжджі - 50 г
Цукор - 3 ст. л.
Сіль - 0,5 ч. л.
Яйце куряче - 1 шт.
Як приготувати «Ароматний хліб із хрусткою скоринкою»:
1. Отже, приступимо:) По-перше, необхідно добре розтерти 4 ст. л. борошна та 4 ст. л. олії.
2. Потім залити 1 склянкою окропу і розмішати до однорідності.
3. Додаємо до нашої заварної маси цукор, 2 склянки теплої води (можна замінити сироваткою), дріжджі та залишаємо в теплому місці хвилин на 15. Повинна вийти пінна маса.
4. Потім додаємо сіль, яйце, борошно (склянки 3). Точну кількість борошна сказати не можу, тому що кожен сорт борошна поводиться по-різному, дивіться по консистенції тіста.
5. Залишаємо наш майбутній хлібець у теплому місці для вистоювання хвилин на 30-40. За цей час він має збільшитись у обсязі.
6. Потім обминаємо його, додаємо борошно, що залишилося. На цьому етапі потрібно добре вимісити хлібину, від цього залежить успіх нашої праці.
7. Ділимо тісто на 4 колобочки: 2 великі і 2 маленькі. Залишаємо наших красенів у теплі, поки вони не збільшаться в об'ємі у 2 рази.
8. Колобочки, які більше, знову обминаємо і методом складання конвертом формуємо хлібці.
9. Маленькі колобочки розкочуємо завтовшки 1 см і гострим ножем у шаховому порядку робимо надрізи.
10. Переносимо "мереживо", що вийшло, на наш великий хлібець, підвертаємо краї і круговими рухами формуємо новий хлібець.
11. Змащуємо хлібець яйцем і даємо йому відпочити від нашої нав'язливої уваги хвилин 15-20. За бажання наших красенів можна посипати кунжутом, або в отвори сіточки зверху покласти тертий сир з травами - тут є де розгулятися фантазії.
12. Хлібець, що підійшов, ставимо в розігріту духовку і випікаємо 10 хвилин при 200 градусах з парою (для цього я налила в гаряче деко чашку води) і хвилин 40-50 при 180 градусах без пари (орієнтуйтеся на свою духовку). Хліб дуже ароматний, повітряний, з хрусткою скоринкою. Пропоную зразу ж відрізати, з ще трохи теплого хлібця окраєць, намазати абрикосовим варенням, та з холодненьким молочком! Миру і добра вашому дому, а також вічної весни та радості в серці! І нехай аромат свіжоспеченого хліба завжди панує у вашому будинку, як постійний атрибут затишку та достатку! Смачного!