Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній сім'ї існує свій рецепт приготування цього неперевершеного за смаком соусу. Болоньєзе досить часто згадується в рецептах італійської кухні. Його використовують для приготування італійської пасти. У кухні Болонья м'ясний соус болоньєзе прийнято подавати до картопляного пюре, зі свіжими тальятелле або зеленою лазаньєю. Для того, щоб соус вийшов кремовим і густим – не заощаджуйте на часі. Італійські кулінари тушкують соус протягом 2-4 годин, а іноді й довше.

Інгредієнти:

Олія оливкова - 3 Ст. ложки
Цибулина - 1 Штука (велика)
Морква - 1-2 Штуки
Селера, стовбур - 2-3 Штуки
Часник - 2-3 зубчики
Чилі сушений - 1/2 Чайні ложки
Яловичий фарш - 450 Грам
Телятина - 200 Грам
чебрець свіжий, листя - 1 ст. ложка
Лавровий лист - 2-3 Штуки
Томатна паста - 2 ст. ложки
Молоко або вершки - 1 склянка
Червоне сухе вино - 1 склянка
Помідори консервовані - 780 Грам
Сіль, перець чорний - за смаком
Пармезан тертий - за смаком
Петрушка - за смаком.

Кількість порцій: 6

Як приготувати соус "Болоньєзе":

1. Промийте, очистіть і дрібно наріжте (маленькими кубиками) селеру, цибулю, часник та моркву. У товстостінну високу каструлю влийте масло, нагрійте і обсмажте до м'якості овочі.
2. Коли овочі будуть м'якими, додайте сушений чилі, перемішайте і продовжуйте смажити, помішуючи.
3. Додайте фарш – яловичину та телятину. Розбийте ложкою та перемішайте з овочами.
4. До готового м'яса додайте лаврове листя, чебрець і томатну пасту.
5. Перемішайте та готуйте протягом 2-3 хвилин.
6. Додайте вершки чи молоко. Перемішайте і готуйте, поки молоко (вершки) не вбереться у м'ясо.
7. Через 10 хвилин додайте вино і тушкуйте ще 10 хвилин.
8. Потім додайте подрібнені блендером томати та сік, у якому вони консервувалися.
9. Доведіть соус до кипіння, потім понизьте вогонь до повільного та залиште під напівприкритою кришкою томитися на 2,5 години. Періодично помішуйте.
10. Наприкінці приготування додайте сіль, перець, перемішайте.
11. Виберіть лавровий лист і зніміть каструлю з вогню.
12. Болоньєзе – класичний та смачний соус до пасти, особливо спагетті. Зваріть та подавайте. Смачного!

Пропонуємо / Соуси

Соус "Тартар" із солоними огірками

Мені дуже подобається цей холодний соус подавати із рибними стравами. До нього можна додавати каперси, подрібнену зелень, мариновані огірки. А нещодавно я спробувала додати домашні солоні огірочки. Ось простий рецепт...

Соус грибний

Для тих, хто любить гриби, цей соус незамінний! І для м'яса, і для птиці, і для гарнірів. Соус є однією з головних складників страви. Смак багатьох страв безпосередньо залежить від...

Соус "Теріяки" в домашніх умовах

Подобаються страви азіатської кухні? Отже, вам не обійтися без цього соусу. Щоб не витрачати шалені гроші на його покупку, скористайтесь рецептом. Таким чином ви зможете приготувати соус "Теріякі" в домашніх...

Домашній майонез без яєць

Всі знають, що домашній майонез набагато смачніший і корисніший за магазинний. Однак не всі наважуються його готувати через використання сирих яєць — сальмонела, на жаль, не спить. Пропоную вам простий...

Часниковий соус

Часниковий соус – пікантний соус із насиченим часниковим запахом, який використовують для різних страв із м'яса, птиці, овочів. Хороший він у бургери чи з картоплею фрі. Часниковий соус є одним...

Соус "Ткемалі" з базиліком

Соус "Ткемалі" - смачний соус, який зазвичай подають до м'ясних страв. Готується він із додаванням ароматної кінзи. Але у мене в сім'ї не всі люблять кінзу, тож я заміняю її...

Соус-дип із запечених баклажанів

Соус із запечених баклажанів та помідорів відмінно поєднується з м'ясом, кашами, вермішеллю, запеченою картоплею. Гостроти додасть свіжа цибуля. Можна дати настоятися близько години, тоді соус-дип стане ще смачнішим. Перед вами...

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі - смачна та дієтична страва для буденного обіду або вечері. Готується швидко, проте виходить смачно та навіть трохи святково. Смак цієї страви взагалі неперевершений...

Майонез на перепелиних яйцях

Рецепт домашнього майонезу, не сумніваюся, знадобиться будь-якій господині. Однак я пропоную приготувати майонез на перепелиних яйцях - він у рази смачніший і корисніший за звичайний. Неймовірно шкідливий магазинний майонез зник...

Соус "Блу Чіз"

Представляємо до вашої уваги типовий американський соус. Як відомо, американська кухня швидка, калорійна та має безліч страв, до яких передбачається подавати соуси. Сьогодні я вам докладно розповім та покажу, як...

Сирний соус

До вашої уваги - класичний рецепт приготування соусу з сиру. Цей соус зазвичай подається до макаронів та страв з овочів, хоча також його можна подавати до різноманітних закусок, чіпсів, м'яса...

Соус "Бешамель" класичний

Що потрібно для приготування смачного та цікавого за смаком соусу "Бешамель"? Не так і мало, але й не можна сказати, що дуже багато. Потрібні: мука, два види олії, вершки або...

Простий маринад для курки з меду та гірчиці

Перед вами простий варіант маринаду для курки на основі меду та гірчиці. Маринуйте м'ясо від 1 години і більше, залежно від частини тушки. Докладніше у рецепті! Для приготування маринаду вам...

Соус Песто

Песто (італ. Pesto) - популярний італійський соус, який прийнято подавати з м'ясом, рибою та пастою. Класика італійської кухні. Розповідаю, як приготувати соус песто у домашніх умовах. Оливкова олія, сир та...

Томатний соус у мультиварці

Такий соус стане відмінним доповненням для спагетті або макаронів, м'яса та риби. Можна використовувати його для піци. Дивіться, як приготувати томатний соус у мультиварці за лічені хвилини! Кількість солі та...

Соус-кетчуп із яблуками

Томатний соус, який зібрав у собі всі яскраві фарби та смаки осінніх овочів з яблуками. Густий, кисло-солодкий, в міру гострий соус підходить до риби, м'яса, картоплі, каші і т.п. Для...

Соус овочевий універсальний

Рецепт універсального овочевого соусу на основі томатів. Соус виходить ароматним і дуже насиченим на смак. Його можна використовувати у приготуванні лазаньї чи піци, подавати з чіпсами. Нижче я розповім докладніше...

Соус-маринад для курячих крилець

Курячі крильця чудово поєднуються з багатьма спеціями, травами та маринадами. Один з моїх улюблених - домашній майонез, каррі та прованські трави. Крильця виходять ніжними та ароматними! Для маринаду важлива цибуля...

Болоньєзе

Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній...

Маринад барбекю для курки

Щоб смажене м'ясо вийшло смачним та соковитим, дуже важливо замаринувати його на кілька годин. Один з моїх улюблених маринадів для курки - маринад із соєвого соусу, меду та томатного соусу...

Соус Чимічуррі

Подивіться, як приготувати соус Чимічурі. Він сподобається всім любителям гостренького. Соус відмінно підійде до м'ясних страв та птиці. Мінімум зусиль – і відмінний соус до страв готовий. Після приготування соусу...

Спагетті з грибами у сметанному соусі

Спагетті з грибами в сметанному соусі є досить простою вегетаріанською стравою. За цим рецептом ми приготуємо відразу 5 порцій! Спагетті з грибами в сметанному соусі - страва, яка не вимагає...

Останні надходження / Соуси

Соус овочевий універсальний

Рецепт універсального овочевого соусу на основі томатів. Соус виходить ароматним і дуже насиченим на смак. Його можна використовувати у приготуванні лазаньї чи піци, подавати з чіпсами. Нижче я розповім докладніше...

Соус грибний

Для тих, хто любить гриби, цей соус незамінний! І для м'яса, і для птиці, і для гарнірів. Соус є однією з головних складників страви. Смак багатьох страв безпосередньо залежить від...

Соус Чимічуррі

Подивіться, як приготувати соус Чимічурі. Він сподобається всім любителям гостренького. Соус відмінно підійде до м'ясних страв та птиці. Мінімум зусиль – і відмінний соус до страв готовий. Після приготування соусу...

Томатний соус у мультиварці

Такий соус стане відмінним доповненням для спагетті або макаронів, м'яса та риби. Можна використовувати його для піци. Дивіться, як приготувати томатний соус у мультиварці за лічені хвилини! Кількість солі та...

Соус "Блу Чіз"

Представляємо до вашої уваги типовий американський соус. Як відомо, американська кухня швидка, калорійна та має безліч страв, до яких передбачається подавати соуси. Сьогодні я вам докладно розповім та покажу, як...

Соус-маринад для курячих крилець

Курячі крильця чудово поєднуються з багатьма спеціями, травами та маринадами. Один з моїх улюблених - домашній майонез, каррі та прованські трави. Крильця виходять ніжними та ароматними! Для маринаду важлива цибуля...

Соус-дип із запечених баклажанів

Соус із запечених баклажанів та помідорів відмінно поєднується з м'ясом, кашами, вермішеллю, запеченою картоплею. Гостроти додасть свіжа цибуля. Можна дати настоятися близько години, тоді соус-дип стане ще смачнішим. Перед вами...

Соус "Теріяки" в домашніх умовах

Подобаються страви азіатської кухні? Отже, вам не обійтися без цього соусу. Щоб не витрачати шалені гроші на його покупку, скористайтесь рецептом. Таким чином ви зможете приготувати соус "Теріякі" в домашніх...

Соус "Ткемалі" з базиліком

Соус "Ткемалі" - смачний соус, який зазвичай подають до м'ясних страв. Готується він із додаванням ароматної кінзи. Але у мене в сім'ї не всі люблять кінзу, тож я заміняю її...

Маринад барбекю для курки

Щоб смажене м'ясо вийшло смачним та соковитим, дуже важливо замаринувати його на кілька годин. Один з моїх улюблених маринадів для курки - маринад із соєвого соусу, меду та томатного соусу...

Соус "Бешамель" класичний

Що потрібно для приготування смачного та цікавого за смаком соусу "Бешамель"? Не так і мало, але й не можна сказати, що дуже багато. Потрібні: мука, два види олії, вершки або...

Болоньєзе

Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній...

Соус-кетчуп із яблуками

Томатний соус, який зібрав у собі всі яскраві фарби та смаки осінніх овочів з яблуками. Густий, кисло-солодкий, в міру гострий соус підходить до риби, м'яса, картоплі, каші і т.п. Для...

Простий маринад для курки з меду та гірчиці

Перед вами простий варіант маринаду для курки на основі меду та гірчиці. Маринуйте м'ясо від 1 години і більше, залежно від частини тушки. Докладніше у рецепті! Для приготування маринаду вам...

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі - смачна та дієтична страва для буденного обіду або вечері. Готується швидко, проте виходить смачно та навіть трохи святково. Смак цієї страви взагалі неперевершений...

Спагетті з грибами у сметанному соусі

Спагетті з грибами в сметанному соусі є досить простою вегетаріанською стравою. За цим рецептом ми приготуємо відразу 5 порцій! Спагетті з грибами в сметанному соусі - страва, яка не вимагає...

Соус Песто

Песто (італ. Pesto) - популярний італійський соус, який прийнято подавати з м'ясом, рибою та пастою. Класика італійської кухні. Розповідаю, як приготувати соус песто у домашніх умовах. Оливкова олія, сир та...

Майонез на перепелиних яйцях

Рецепт домашнього майонезу, не сумніваюся, знадобиться будь-якій господині. Однак я пропоную приготувати майонез на перепелиних яйцях - він у рази смачніший і корисніший за звичайний. Неймовірно шкідливий магазинний майонез зник...

Соус "Тартар" із солоними огірками

Мені дуже подобається цей холодний соус подавати із рибними стравами. До нього можна додавати каперси, подрібнену зелень, мариновані огірки. А нещодавно я спробувала додати домашні солоні огірочки. Ось простий рецепт...

Домашній майонез без яєць

Всі знають, що домашній майонез набагато смачніший і корисніший за магазинний. Однак не всі наважуються його готувати через використання сирих яєць — сальмонела, на жаль, не спить. Пропоную вам простий...

Сирний соус

До вашої уваги - класичний рецепт приготування соусу з сиру. Цей соус зазвичай подається до макаронів та страв з овочів, хоча також його можна подавати до різноманітних закусок, чіпсів, м'яса...

Часниковий соус

Часниковий соус – пікантний соус із насиченим часниковим запахом, який використовують для різних страв із м'яса, птиці, овочів. Хороший він у бургери чи з картоплею фрі. Часниковий соус є одним...