Соус "Ткемалі" - смачний соус, який зазвичай подають до м'ясних страв. Готується він із додаванням ароматної кінзи. Але у мене в сім'ї не всі люблять кінзу, тож я заміняю її на базилік. Готують його з кислих слив сорту "Ткемалі" з додаванням кінзи, кропу, петрушки та омбало (блошиної м'яти). Знаю, що грузини дуже трепетно ​​ставляться до ідентичності рецептів своєї кухні, але що робити, якщо кінзи та сливи немає, а смачного соусу до м'яса хочеться. Тому я використовую кислу аличу та м'яту. Ось рецепт, як приготувати соус ткемалі з базиліком, адаптований під наш смак та наявність місцевих трав.

Інгредієнти:

Алича - 1 Кілограм
Вода - 50 Мілілітрів
Цукор - 200 Грам
Сіль - 1 ст. ложка
Базилік - 1 пучок
Кріп - 1 пучок
Петрушка - 1 пучок
Олія рослинна - 4-5 ст. ложок
Перець пекучий - за смаком.

Кількість порцій: 1

Як приготувати соус "Ткемалі" з базиліком

1. Підготуйте аличу: видаліть у неї плодоніжки, промийте під холодною водою, складіть у каструлю з товстим дном і додайте трохи води. Доведіть до кипіння і проваріть доти, доки алича не розвариться. Тут все залежить від стиглості аличі. Це триватиме 15-20 хвилин.
2. Відкиньте аличу на друшляк (або сито). Якщо алича соковита, то зіллється багато соку, при цьому я залишаю половину соку, а решту використовую для варення. Алич трохи остудіть і протріть. У друшляку залишаться тільки кісточки та шкірка.
3. Додайте в пюре з аличі цукор, сіль. Обов'язково спробуйте зараз на солодкість, тому що алича після варіння стає дуже кислою! За необхідності додайте цукор. Проваріть на повільному вогні приблизно 5 хвилин, трохи помішуючи, щоб цукор розчинився.
4. Подрібніть зелень, часник та перець. Додайте їх у соус, а потім ще 5 хвилин проваріть.
5. Розлийте готовий соус по стерилізованих баночках, а зверху налийте олію, закрутіть кришки. Вихід - 0,5 л. Зберігайте соус у прохолодному місці. Смачного!

Пропонуємо / Соуси

Соус "Ткемалі" з базиліком

Соус "Ткемалі" - смачний соус, який зазвичай подають до м'ясних страв. Готується він із додаванням ароматної кінзи. Але у мене в сім'ї не всі люблять кінзу, тож я заміняю її...

Болоньєзе

Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній...

Часниковий соус

Часниковий соус – пікантний соус із насиченим часниковим запахом, який використовують для різних страв із м'яса, птиці, овочів. Хороший він у бургери чи з картоплею фрі. Часниковий соус є одним...

Маринад барбекю для курки

Щоб смажене м'ясо вийшло смачним та соковитим, дуже важливо замаринувати його на кілька годин. Один з моїх улюблених маринадів для курки - маринад із соєвого соусу, меду та томатного соусу...

Соус Чимічуррі

Подивіться, як приготувати соус Чимічурі. Він сподобається всім любителям гостренького. Соус відмінно підійде до м'ясних страв та птиці. Мінімум зусиль – і відмінний соус до страв готовий. Після приготування соусу...

Соус "Бешамель" класичний

Що потрібно для приготування смачного та цікавого за смаком соусу "Бешамель"? Не так і мало, але й не можна сказати, що дуже багато. Потрібні: мука, два види олії, вершки або...

Домашній майонез без яєць

Всі знають, що домашній майонез набагато смачніший і корисніший за магазинний. Однак не всі наважуються його готувати через використання сирих яєць — сальмонела, на жаль, не спить. Пропоную вам простий...

Сирний соус

До вашої уваги - класичний рецепт приготування соусу з сиру. Цей соус зазвичай подається до макаронів та страв з овочів, хоча також його можна подавати до різноманітних закусок, чіпсів, м'яса...

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі - смачна та дієтична страва для буденного обіду або вечері. Готується швидко, проте виходить смачно та навіть трохи святково. Смак цієї страви взагалі неперевершений...

Простий маринад для курки з меду та гірчиці

Перед вами простий варіант маринаду для курки на основі меду та гірчиці. Маринуйте м'ясо від 1 години і більше, залежно від частини тушки. Докладніше у рецепті! Для приготування маринаду вам...

Соус-кетчуп із яблуками

Томатний соус, який зібрав у собі всі яскраві фарби та смаки осінніх овочів з яблуками. Густий, кисло-солодкий, в міру гострий соус підходить до риби, м'яса, картоплі, каші і т.п. Для...

Соус Песто

Песто (італ. Pesto) - популярний італійський соус, який прийнято подавати з м'ясом, рибою та пастою. Класика італійської кухні. Розповідаю, як приготувати соус песто у домашніх умовах. Оливкова олія, сир та...

Соус "Блу Чіз"

Представляємо до вашої уваги типовий американський соус. Як відомо, американська кухня швидка, калорійна та має безліч страв, до яких передбачається подавати соуси. Сьогодні я вам докладно розповім та покажу, як...

Соус грибний

Для тих, хто любить гриби, цей соус незамінний! І для м'яса, і для птиці, і для гарнірів. Соус є однією з головних складників страви. Смак багатьох страв безпосередньо залежить від...

Соус "Тартар" із солоними огірками

Мені дуже подобається цей холодний соус подавати із рибними стравами. До нього можна додавати каперси, подрібнену зелень, мариновані огірки. А нещодавно я спробувала додати домашні солоні огірочки. Ось простий рецепт...

Майонез на перепелиних яйцях

Рецепт домашнього майонезу, не сумніваюся, знадобиться будь-якій господині. Однак я пропоную приготувати майонез на перепелиних яйцях - він у рази смачніший і корисніший за звичайний. Неймовірно шкідливий магазинний майонез зник...

Соус "Теріяки" в домашніх умовах

Подобаються страви азіатської кухні? Отже, вам не обійтися без цього соусу. Щоб не витрачати шалені гроші на його покупку, скористайтесь рецептом. Таким чином ви зможете приготувати соус "Теріякі" в домашніх...

Соус-маринад для курячих крилець

Курячі крильця чудово поєднуються з багатьма спеціями, травами та маринадами. Один з моїх улюблених - домашній майонез, каррі та прованські трави. Крильця виходять ніжними та ароматними! Для маринаду важлива цибуля...

Томатний соус у мультиварці

Такий соус стане відмінним доповненням для спагетті або макаронів, м'яса та риби. Можна використовувати його для піци. Дивіться, як приготувати томатний соус у мультиварці за лічені хвилини! Кількість солі та...

Соус-дип із запечених баклажанів

Соус із запечених баклажанів та помідорів відмінно поєднується з м'ясом, кашами, вермішеллю, запеченою картоплею. Гостроти додасть свіжа цибуля. Можна дати настоятися близько години, тоді соус-дип стане ще смачнішим. Перед вами...

Спагетті з грибами у сметанному соусі

Спагетті з грибами в сметанному соусі є досить простою вегетаріанською стравою. За цим рецептом ми приготуємо відразу 5 порцій! Спагетті з грибами в сметанному соусі - страва, яка не вимагає...

Соус овочевий універсальний

Рецепт універсального овочевого соусу на основі томатів. Соус виходить ароматним і дуже насиченим на смак. Його можна використовувати у приготуванні лазаньї чи піци, подавати з чіпсами. Нижче я розповім докладніше...

Останні надходження / Соуси

Соус овочевий універсальний

Рецепт універсального овочевого соусу на основі томатів. Соус виходить ароматним і дуже насиченим на смак. Його можна використовувати у приготуванні лазаньї чи піци, подавати з чіпсами. Нижче я розповім докладніше...

Соус грибний

Для тих, хто любить гриби, цей соус незамінний! І для м'яса, і для птиці, і для гарнірів. Соус є однією з головних складників страви. Смак багатьох страв безпосередньо залежить від...

Соус Чимічуррі

Подивіться, як приготувати соус Чимічурі. Він сподобається всім любителям гостренького. Соус відмінно підійде до м'ясних страв та птиці. Мінімум зусиль – і відмінний соус до страв готовий. Після приготування соусу...

Томатний соус у мультиварці

Такий соус стане відмінним доповненням для спагетті або макаронів, м'яса та риби. Можна використовувати його для піци. Дивіться, як приготувати томатний соус у мультиварці за лічені хвилини! Кількість солі та...

Соус "Блу Чіз"

Представляємо до вашої уваги типовий американський соус. Як відомо, американська кухня швидка, калорійна та має безліч страв, до яких передбачається подавати соуси. Сьогодні я вам докладно розповім та покажу, як...

Соус-маринад для курячих крилець

Курячі крильця чудово поєднуються з багатьма спеціями, травами та маринадами. Один з моїх улюблених - домашній майонез, каррі та прованські трави. Крильця виходять ніжними та ароматними! Для маринаду важлива цибуля...

Соус-дип із запечених баклажанів

Соус із запечених баклажанів та помідорів відмінно поєднується з м'ясом, кашами, вермішеллю, запеченою картоплею. Гостроти додасть свіжа цибуля. Можна дати настоятися близько години, тоді соус-дип стане ще смачнішим. Перед вами...

Соус "Теріяки" в домашніх умовах

Подобаються страви азіатської кухні? Отже, вам не обійтися без цього соусу. Щоб не витрачати шалені гроші на його покупку, скористайтесь рецептом. Таким чином ви зможете приготувати соус "Теріякі" в домашніх...

Соус "Ткемалі" з базиліком

Соус "Ткемалі" - смачний соус, який зазвичай подають до м'ясних страв. Готується він із додаванням ароматної кінзи. Але у мене в сім'ї не всі люблять кінзу, тож я заміняю її...

Маринад барбекю для курки

Щоб смажене м'ясо вийшло смачним та соковитим, дуже важливо замаринувати його на кілька годин. Один з моїх улюблених маринадів для курки - маринад із соєвого соусу, меду та томатного соусу...

Соус "Бешамель" класичний

Що потрібно для приготування смачного та цікавого за смаком соусу "Бешамель"? Не так і мало, але й не можна сказати, що дуже багато. Потрібні: мука, два види олії, вершки або...

Болоньєзе

Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній...

Соус-кетчуп із яблуками

Томатний соус, який зібрав у собі всі яскраві фарби та смаки осінніх овочів з яблуками. Густий, кисло-солодкий, в міру гострий соус підходить до риби, м'яса, картоплі, каші і т.п. Для...

Простий маринад для курки з меду та гірчиці

Перед вами простий варіант маринаду для курки на основі меду та гірчиці. Маринуйте м'ясо від 1 години і більше, залежно від частини тушки. Докладніше у рецепті! Для приготування маринаду вам...

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі

Спагетті з креветками у вершково-томатному соусі - смачна та дієтична страва для буденного обіду або вечері. Готується швидко, проте виходить смачно та навіть трохи святково. Смак цієї страви взагалі неперевершений...

Спагетті з грибами у сметанному соусі

Спагетті з грибами в сметанному соусі є досить простою вегетаріанською стравою. За цим рецептом ми приготуємо відразу 5 порцій! Спагетті з грибами в сметанному соусі - страва, яка не вимагає...

Соус Песто

Песто (італ. Pesto) - популярний італійський соус, який прийнято подавати з м'ясом, рибою та пастою. Класика італійської кухні. Розповідаю, як приготувати соус песто у домашніх умовах. Оливкова олія, сир та...

Майонез на перепелиних яйцях

Рецепт домашнього майонезу, не сумніваюся, знадобиться будь-якій господині. Однак я пропоную приготувати майонез на перепелиних яйцях - він у рази смачніший і корисніший за звичайний. Неймовірно шкідливий магазинний майонез зник...

Соус "Тартар" із солоними огірками

Мені дуже подобається цей холодний соус подавати із рибними стравами. До нього можна додавати каперси, подрібнену зелень, мариновані огірки. А нещодавно я спробувала додати домашні солоні огірочки. Ось простий рецепт...

Домашній майонез без яєць

Всі знають, що домашній майонез набагато смачніший і корисніший за магазинний. Однак не всі наважуються його готувати через використання сирих яєць — сальмонела, на жаль, не спить. Пропоную вам простий...

Сирний соус

До вашої уваги - класичний рецепт приготування соусу з сиру. Цей соус зазвичай подається до макаронів та страв з овочів, хоча також його можна подавати до різноманітних закусок, чіпсів, м'яса...

Часниковий соус

Часниковий соус – пікантний соус із насиченим часниковим запахом, який використовують для різних страв із м'яса, птиці, овочів. Хороший він у бургери чи з картоплею фрі. Часниковий соус є одним...