За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів, млинців, горішків або трубочок, а й повноцінний десерт для справжніх ласунів. Але біда – знайти смачне згущене молоко з правильною консистенцією, чистим складом і ідеальним смаком не так просто. Тому нам на допомогу прийде старий, перевірений роками спосіб домашнього приготування вареного згущеного молока. Зараз доступні безліч різних відео: як зварити згущене молоко. Але у великій кількості порад легко заплутатися. А ролики з банками, що підірвалися при варінні згущеного молока, можуть геть відбити бажання експериментувати. Не хвилюйтеся! Трохи теорії та правильних рекомендацій і успіх вам гарантований!

Отже, насамперед готуємося варити згущене молоко. По-перше, необхідно вибрати хорошу основу – придбати якісне згущене молоко. Для початку вивчіть склад: в ідеальній банці не повинно бути нічого, крім молока та цукру. Додаткові добавки (ароматизатори, стабілізатори та інше) не тільки шкідливі для здоров'я, але й можуть вплинути на підсумковий результат. Згущене молоко може елементарно не загуснути навіть після безлічі годин варіння або просто розшаруватися. Крім того, може виникнути сторонній запах, наприклад, ацетону. Так що вибір згущеного молока в банці для варіння - важливий етап.

Жирність – ще один аспект, на який слід звернути увагу. Щоб отримати правильне варене згущене молоко, найкраще вибирати продукт з жирністю приблизно 8.5%. Це класика, яка перевірена часом та мільйонами людей. Невеличке відхилення від цієї цифри звичайно, не критичне, але також може призвести до непередбачуваних наслідків. По-друге: банку згущеного молока  до варіння потрібно підготувати. Якщо ви плануєте варити згущене молоко, купуйте його одразу в бляшанці, щоб заощадити собі час і не використовувати інший посуд. Для початку акуратно зніміть етикетку та вимийте банку під проточною водою, щоб позбавити її клею. Якщо приклеювали етикетку сумлінно, і клей просто так не сходить, найкраще перед варінням обгорнути банку харчовою плівкою або помістити в поліетиленовий пакет. Це захистить вашу каструлю від клею, який у процесі тривалого варіння відходитиме. А ще не зайвим буде перевірити цілісність банки перед тим, як занурювати її у воду.

Далі, коли банка готова, займіться підготовкою посуду для варіння. Ідеально підійде велика каструля із товстим дном. Так як зварити відразу багато згущеного молока простіше (готове молоко можна потім довго зберігати в холодильнику), для всього однієї баночки на дно можна покласти бавовняну тканину або силіконовий килимок. Наприклад, щоб банка не каталася в процесі. Правильно розрахуйте кількість води, вона повинна не тільки покрити банку, але й бути вищою за її мінімум на 3-4 сантиметри (а краще ще більше). Поміщайте банку в холодну воду, а після закипання зменшить вогонь до мінімуму та прикрийте кришкою. Якщо в процесі википає дуже багато води, вчасно доливайте воду, але тепер вже гарячу! Додавання холодної в каструлю скоротить температуру і такі «гойдалки» можуть погано позначитися на смаку і консистенції готового вареного згущеного молока. Щоб банка випадково не вибухнула, дотримуйтесь ряду простих правил: Варіть у великому посуді з достатньою кількістю води. Слідкуйте за рівнем води та не допускайте надмірного википання. В процесі варіння потрібно додавати лише гарячу воду! Встановіть кухонний таймер або будильник, щоб не забути про час, а краще - перевіряйте кількість води у каструлі кожні 30 хвилин.

Скільки часу потрібно варити згущене молоко в банці? Якщо ви хочете отримати ніжне і рідке згущене молоко, яке за консистенцією нагадує недоварене, вам буде достатньо приблизно 60-70 хвилин. Таке згущене молоко гарно пасує для млинців, оладок, морозива. Щоб отримати досить щільне згущене молоко, яке можна потім використовувати для крему, варіть щонайменше 2-2.5 годин. Скільки ж взагалі часу потрібно його кип'ятити до коричневого кольору і максимально щільної консистенції сказати складно, але не менше 3-3.5 години. Таке густе згущене молоко чудово підійде для начинок. І ще один момент – якщо жирність вашого згущеного молока більше 8.5%, збільште час варіння приблизно на півгодини. Пам'ятайте, що під час остигання банки процес підтримки температури продовжується. Але вказано лише активний час варіння. Коли процес варіння завершено, ні в якому разі не відкривайте гарячу банку відразу! Найкраще залишити її в гарячій воді на годину, а потім перекласти в прохолодну воду і повністю остудити. Якщо спробувати відкрити банку відразу після приготування, є шанс отримати сильні опіки, адже згущене молоко почне буквально вилітати з банки. 

Коротка інструкція: видаліть етикетку, промийте банку від залишків клею. Викладіть у велику каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння, зменшить вогонь до мінімального і прикрийте кришкою. Встановіть таймер, щоб слідкувати за процесом. Готове згущене молоко зніміть з вогню і через годину залийте прохолодною водою. 

Сьогодні існують і інші способи зварити згущене молоко, в тому числі і за допомогою кухонних гаджетів. І це не тільки дозволяє економити час, але й допомагає зварити згущене молоко, яке продається не в звичній бляшанці, а наприклад - в скляній банці, або ж зовсім без банки, в м'якій упаковці, наприклад, в тюбику. Крім того, альтернативні варіанти підходять для тих, хто незадоволений результатом варіння та розмірковує: як можна зварити вже відкриту банку згущеного молока. Перший варіант – на водяній бані. Достатньо перелити згущене молоко в зручний посуд (скляну банку або глибоку миску), викласти її в друшляк і встановити над каструлею з киплячою водою. Кожні 20 хвилин перемішуйте згущене молоко, а кожні 30-40 хвилин додавайте в каструлю воду. Як тільки згущене молоко стане потрібного кольору і консистенції, зніміть з вогню.

Як зварити згущене молоко в мікрохвильовій печі? Насамперед підготуйте відповідний посуд - скляний або керамічний, який підходить для використання в мікрохвильовій печі. Перелийте в посуд згущене молоко, відправте його в мікрохвильову піч, встановіть потужність 600 Вт та час – приблизно 90 секунд. Кожні 1.5 хвилини перемішуйте згущене молоко, щоб не утворилися грудочки, і стежте за консистенцією. Як тільки згущене молоко досить загусне, воно готове. У духовці? Нам знову знадобиться жароміцний посуд, керамічний або із загартованого скла. Викладіть згущене молоко і прикрийте верх алюмінієвою фольгою. Встановіть посуд на лист або у форму для запікання з високими бортами. Акуратно влийте на лист гарячу воду. Відправте все у духовку, розігріту до 200 градусів на дві години. Кожні півгодини перевіряйте рівень води та при необхідності доливайте.

Приготування вареного згущеного молока в мультіварці. Підготуйте чисту банку, викладіть в неї згущене молоко. На дно чаші викладіть силіконовий килимок чи невеликий відріз тканини. Встановіть банку та прикрийте кришкою (не закривайте щільно!). Акуратно влийте холодну воду, щоб вона доходила до «плічок» банки. Встановіть програму Суп або Тушкування на 2 години. Якщо ви використовуєте скороварку, час приготування може скоротитися до 45 хвилин. 

Існує ще один експрес-метод для тих, хто поспішає. У чисту та суху чашу вилийте згущене молоко та встановіть режим "Жар". Готуйте 15 хвилин, постійно помішуючи. До речі, зварити в мультиварці можна і згущене молоко в бляшанці. Просто оберніть її харчовою плівкою, залийте великою кількістю води та варіть 2 години на режимі Суп або Тушкування. Після закінчення програми залиште ще на годину під кришкою, а потім остудіть. Отримати вдома натуральне варене згущене молоко набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд. Дотримуйтесь інструкцій і у вас все обов'язково вийде!

Пропонуємо / Корисні поради

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Останні надходження / Корисні поради

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...