Приготувати справжні литовські цепеліни непросто, але воно того, повірте, варто. Одна з найсмачніших страв, що мені доводилося готувати та куштувати. Це - традиційна, найфірменніша литовська страва, за вмінням приготувати яку цінується кулінарна майстерність кожного кулінара. Страві вже дуже багато років, але литовцям вона все ще не набридла – а це ознака справжнього класу, погодьтеся. Страва трохи груба, сільська, виглядає примітивною, але повірте - порція справжніх литовських цепелінів зробить вас куди щасливішим, ніж якісь розмазані по тарілці незрозумілі речі в якомусь французькому ресторані. Приготування цепелінів - штука непроста, тут є дуже багато нюансів. Із задоволенням поділюся з вами усіма секретами – я цепеліни готувала, напевно, вже кілька сотень разів, тому можу проводити майстер-класи з приготування цепелінів.
Інгредієнти:
Картопля - 1,7 Кілограма
Сіль, перець - за смаком
Свинячий фарш - 400 Грам
Цибулина - 3 Штуки
Часник - 2 Зубчики
Свиняча боковинка - 200 Грам
Сметана - 200 Грам
Кількість порцій: 3-4
Як приготувати "Литовські цепеліни":
1. 400 грам картоплі відварити, та що залишилася 1300 грам - дрібно натерти за допомогою кухонного комбайна (можна і руками на дрібній тертці, але це довго).
2. Цибулю та часник подрібнюємо в блендері і додаємо до свинячого фаршу разом із сіллю та перцем.
3. Дрібно натерту картоплю викладаємо до миски, попередньо застеленої 3-4 шарами марлі. Добре віджимаємо терту картоплю від рідини. Але без фанатизму – не треба намагатися вичавити взагалі всі соки.
4. Тепер дуже важливе – у мисці, в яку ми віджимали картопля, на дні повинен залишитися картопляний крохмаль. Рідину зливаємо, а крохмаль залишаємо і додаємо до тертої картоплі. Якщо не вийшло - додайте покупний, без крохмалю цепеліни не склеяться.
5. Змішуємо терту картоплю з подрібненою в пюре відвареною картоплею. Солимо, перчимо і перемішуємо. Отже, ми маємо картопляне тісто та маємо м'ясний фарш.
6. Тепер беремо частину тіста (із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти 8 цепелінів – так що все тісто сміливо можете поділити на 8 частин), викладаємо в середину фарш і дуже щільно защипуємо краї, формуючи наш цепелін.
7. Коли всі цепеліни зліплені - кладемо їх у киплячу (підкреслюю, киплячу!!!) воду. У каструлі має бути просторо, інакше цепеліни розвалюватимуться.
8. Цепеліни варимо приблизно 25 хвилин на середньому вогні.
9. А поки вони варяться, робимо фірмовий соус. Нарізаємо на невеликі скибочки свинячу боковинку, солимо, перчимо і обсмажуємо 2-3 хвилини на сковороді. Додаємо до сковороди середніми шматочками нарізану цибулю. Смажимо ще 2 хвилини. Заливаємо всю цю справу сметаною і жаримо ще близько 5 хвилин.
10. Зварені цепеліни акуратно дістаємо з води та подаємо з нашим соусом. Смачного чи Skanaus, як кажуть литовці!