Будь-яких експериментів із Великоднім тістом я побоююся. Тому паски завжди пеку за одним і тим самим рецептом, перевіреним роками та поколіннями. Він чудовий і ні одного року мене не підвів!
Інгредієнти для «Паска Великодня»:
Молоко – 0,5 л
Яйце куряче - 10 шт
Вершкове масло - 350 г
Цукор - 0,5 кг
Сіль – 0,5 ч. л.
Лимон - 1 шт
Апельсин (тільки цедра) - 1 шт.
Горіх мускатний (мелений) - 1 ч. л.
Ванільний цукор - 2 пакети.
Дріжджі (свіжі) - 100 г
Родзинки - 200 г
Цукрова пудра (для глазурі) - 2 скл.
Борошно пшеничне - 1,5-2 кг.
Як приготувати «Великодню Паску»:
1. Підготовка до випічки починається з вечора. Відокремлюємо від двох яєць білки і поки що прибираємо їх в холодильник - вони знадобляться для глазурі. Інші яйця розбиваємо, додаємо сіль і залишаємо на кухні до ранку. Від такої процедури яєчні жовтки стають яскравішими і паски, відповідно, красивішими.
2. Вранці у теплому молоці розчиняємо дріжджі, ложку цукру, трохи борошна (приблизно 5 ст. ложок) і ставимо у тепле місце для бродіння.
3. Тим часом розтоплюємо вершкове масло.
4. У яйця додаємо цукор, вливаємо розтоплене масло, додаємо мускатний горіх та ванільний цукор.
Лимон натираємо на тертці повністю, з апельсина знімаємо тільки цедру. Ложечку лимонного соку залишаємо для глазурі.
5. Опара підійшла. Вливаємо в неї нашу підготовлену суміш і добре перемішуємо.
6. У велику миску насипаємо борошно (1,5 кг), додаємо отриману (вже дріжджову) суміш і починаємо потроху місити тісто. Поруч із мискою можна поставити блюдечко із рослинним маслом і час від часу занурювати туди руки (тоді легше їх відмити). Наприкінці замісу додаємо родзинки. Також можна покласти різноманітні цукати, вони чудово пасують до цієї пасочки.
7. За старовинними рецептами місити потрібно 1,5 години. Але досвідченим шляхом мною встановлено, що місити потрібно стільки, щоб тісто перестало липнути до миски, не більше і не менше. Якщо виходить рідке, можна потроху додавати муку (у мене пішло приблизно 1,8 кг). Каструлю з вимішаним тестом добре укутуємо (я ще кладу під неї грілку) і ставимо в тепле місце для підйому. Коли підніметься, добре обминаємо – і знову на підйом.
8. Тісто, що піднялося вдруге, розкладаємо у форми, змащені маслом і посипані манкою, накриваємо рушником і залишаємо підніматися.
Цей період є дуже відповідальним. Не можна кричати, лаятися, грюкати дверима, співати, танцювати і т. д.:))
9. Коли тісто у формах підніметься наполовину, можна ставити їх у розігріту до 200 градусів духовку. Спочатку духовку не відкривати. У кінці випікання готовність пасочок перевіряємо зубочисткою. Якщо верх починає підгоряти, а середина ще сира, потрібно негайно накрити форми листом пергаменту.
10. Для глазурі збиваємо відкладені два білки (їх можна попередньо заморозити, так вони збиваються найкраще), поступово додаючи цукрову пудру і в кінці – чайну ложку лимонного соку. Покриваємо верх "пасочок" глазур'ю і прикрашаємо посипкою... Ну, або хто як любить та уміє... Чекаємо на Світле свято!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб