Болоньєзе (італ. Ragu alla Bolognese, франц. Saurce bolognaise) – оригінальний м'ясний соус, який подають до пасти та страв з овочів. Рецепт приготування соусу Болоньєзе був відкритий жителями Болонії. У кожній сім'ї існує свій рецепт приготування цього неперевершеного за смаком соусу. Болоньєзе досить часто згадується в рецептах італійської кухні. Його використовують для приготування італійської пасти. У кухні Болонья м'ясний соус болоньєзе прийнято подавати до картопляного пюре, зі свіжими тальятелле або зеленою лазаньєю. Для того, щоб соус вийшов кремовим і густим – не заощаджуйте на часі. Італійські кулінари тушкують соус протягом 2-4 годин, а іноді й довше.
Інгредієнти:
Олія оливкова - 3 Ст. ложки
Цибулина - 1 Штука (велика)
Морква - 1-2 Штуки
Селера, стовбур - 2-3 Штуки
Часник - 2-3 зубчики
Чилі сушений - 1/2 Чайні ложки
Яловичий фарш - 450 Грам
Телятина - 200 Грам
чебрець свіжий, листя - 1 ст. ложка
Лавровий лист - 2-3 Штуки
Томатна паста - 2 ст. ложки
Молоко або вершки - 1 склянка
Червоне сухе вино - 1 склянка
Помідори консервовані - 780 Грам
Сіль, перець чорний - за смаком
Пармезан тертий - за смаком
Петрушка - за смаком.
Кількість порцій: 6
Як приготувати соус "Болоньєзе":
1. Промийте, очистіть і дрібно наріжте (маленькими кубиками) селеру, цибулю, часник та моркву. У товстостінну високу каструлю влийте масло, нагрійте і обсмажте до м'якості овочі.
2. Коли овочі будуть м'якими, додайте сушений чилі, перемішайте і продовжуйте смажити, помішуючи.
3. Додайте фарш – яловичину та телятину. Розбийте ложкою та перемішайте з овочами.
4. До готового м'яса додайте лаврове листя, чебрець і томатну пасту.
5. Перемішайте та готуйте протягом 2-3 хвилин.
6. Додайте вершки чи молоко. Перемішайте і готуйте, поки молоко (вершки) не вбереться у м'ясо.
7. Через 10 хвилин додайте вино і тушкуйте ще 10 хвилин.
8. Потім додайте подрібнені блендером томати та сік, у якому вони консервувалися.
9. Доведіть соус до кипіння, потім понизьте вогонь до повільного та залиште під напівприкритою кришкою томитися на 2,5 години. Періодично помішуйте.
10. Наприкінці приготування додайте сіль, перець, перемішайте.
11. Виберіть лавровий лист і зніміть каструлю з вогню.
12. Болоньєзе – класичний та смачний соус до пасти, особливо спагетті. Зваріть та подавайте. Смачного!