Качка, запечена з апельсинами - дуже святкова та урочиста страва, яку я зазвичай готую на Новий рік чи Різдво. Хазяйка готує, господар розрізає і накладає кожному в тарілку... Ах! Качка, запечена з апельсинами – чудовий варіант головної страви для новорічного столу. Якось готувала цю страву на Новий рік - усі залишилися задоволені соковитою та ніжною качкою, просоченою ароматом та смаком цитрусу. Рецепт підкуповує своєю простотою - ніяких особливих кулінарних навичок не потрібно, достатньо приділити страві лише трохи часу та уваги - і вона вийде супер смачною!
Інгредієнти:
Качка (вагою близько 2 кг) - 1 штука
Апельсин - 3 штуки
Селера (черешки) - 2-4 штук
Лимон - 1 штука
Сіль, перець - за смаком
Спеції - за смаком (шавлія, прованські трави, розмарин)
Оливкова олія - 1 ст. ложка
Вино солодке - 2 ст. ложки
Мед - 2 ст. ложки
Кількість порцій: 7-9
Як приготувати "Качку, запечену з апельсинами"?
1. Підготуйте інгредієнти. Спершу необхідно випатрати качку (якщо ще не випатрали), обрізати їй кінчики крил, хвіст, зайвий жир і зайву шкуру. Словом, підготувати тушку.
2. У великій мисці змішуємо до однорідності сік одного лимона, сік одного апельсина, сіль, перець, оливкову олію та спеції.
3. Кладемо качку в маринад, що вийшов, і відправляємо маринуватися в холодильник на 1-6 годин (можна на всю ніч, чим довше маринується - тим гостріше відчувається присмак лимона і апельсина).
4. Один апельсин нарізаємо на чотири частини. Замариновану качку дістаємо з маринаду, начиняємо черешками селери і четвертинками апельсина, кладемо в змащену маслом форму для запікання.
5. Ставимо качку у духовку, розігріту до 190 градусів. Запікаємо приблизно 2 години, по ходу запікання кожні 20 хвилин поливаємо качку соком, що виділяється з качки у форму для запікання.
6. Тим часом приготуємо глазур. Змішаємо сік одного апельсина, мед та вино. Рідку суміш переливаємо в маленьку каструльку, доводимо до кипіння і варимо до консистенції сиропу. Коли глазур придбає потрібну консистенцію – знімаємо її з вогню.
7. Готову качку дістаємо з духовки, селеру і апельсин, що знаходилися всередині - викидаємо, поливаємо качку зверху приготованою нами гарячою глазур'ю – і все, страва готова! Подавати найкраще з часточками свіжого апельсина та якимось гарніром (наприклад, рисом). Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб