Ще з дитинства пам'ятаю, як бабуся у вихідні або на свята пекла ароматні, солодкі рулети з різними начинками. Пропоную рецепт смачного та ніжного рулету з начинкою з маку.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне - 0,5 кг
Вода (тепла (можна навпіл з молоком) приблизно склянка, все залежить від борошна)
Дріжджі - 6 г
Яйце куряче (одне для тіста, друге для змащування виробу) - 2 шт.
Цукор (мені подобається солодке тісто + для начинки) – 12 ст. л.
Сіль - 1 щіпка
Вершкове масло (або маргарин) - 50 г
Мак (склянка на 200 грам) - 1 скл.
Цедра одного лимона
Молоко - кілька столових ложок
Кардамон (або інші спеції - для посипання) - за смаком.
Кількість порцій: 10
Як приготувати «Рулет з маком за бабусиним рецептом»:
1. 0,5 пакетика сухих дріжджів (я дивилася пропорції, зазначені на пакетику з дріжджами у співвідношенні на 1 кг борошна), щоб прискорити процес, залити теплою водою приблизно 1:5 і, не заважаючи, залишити на 10 хвилин.
2. Тим часом борошно просіяти, додати цукор до смаку, одну щіпку солі.
3. На слабкому вогні розтопити вершкове масло чи маргарин.
4. Тепер все змішуємо: суміш борошна з цукром та сіллю, одне куряче яйце, дріжджі та масло. Додати теплу воду (можна навпіл з молоком, як я вже згадувала вище). Скільки - не питайте, це вже скільки забере мука. І місимо ось таке круте тісто. Тісто має бути еластичним і не прилипати до рук. Ставимо його в миску побільше. Накриваємо чистим рушником або серветкою і відправляємо його кудись вище в тепле містечко на годину-півтори.
5. Тим часом готуємо мак: Я розтирала його в кавомолці, потім ошпарила окропом (має утворитися рідка кашка), додаємо приблизно 4 ст. ложки цукру (ну, це справа смаку) та на маленькому вогні, не допускаючи кипіння, випаровуємо зайву рідину. Тоді мак стає м'якшим і ароматнішим. Остуджуємо, додаємо натерту цедру одного лимона.
6. Коли тісто збільшилося приблизно в 2 рази - знімаємо його, ще раз треба було б перемісити і починаємо розкочувати, надаючи йому форму прямокутника, товщиною приблизно з 0,5 см. Бабуся мені завжди нагадує: чим важче розкотити тісто, чим сильніше воно "втікає" назад і чим важче воно набуває бажаної форми - значить - воно вже дуже добре вимішане.
7. Коли ми отримали наш прямокутник, викладаємо зверху мак і рівномірно розподіляємо його по тісту, потім згортаємо в рулет.
8. Деко застилаємо промасленим папером для випічки, викладаємо на нього рулет, залишаємо в теплому місці ще приблизно на півгодини, знову даємо трохи "підрости". Потім змащуємо зверху добре збитим яйцем, посипаємо товченим кардамоном (приблизно 6-8 зернят). Можна використовувати також бадьян, корицю, гвоздику або інші спеції.
9. Відправляємо рулет у духовку, розігріту за температурою приблизно 220 град. Мій рулет випікався десь годину. Це дивіться по вашій духовці. Рулет готовий! Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб