Якщо ви ніколи не їли справжні українські вареники, обов'язково надолужте втрачене. Українські вареники з маком, приготовлені на пару, виходять великі, повітряні, з великою кількістю ароматної начинки – обов'язково скуштуйте цю чудову страву хлібосольної української кухні.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне (тісто) - 300 г
Молоко (тісто) - 125 г
Яйце куряче (тісто) - 1 шт
Масло вершкове (розтоплене, в тісто) - 20 г
Мак (начинка) - 125 г
Цукор (начинка) - 50 г
Мед (у начинку – густий, зацукрований або густе повидло) – 2 ч. л.
Сіль (за смаком, в тісто)
Як приготувати «Парові вареники з маком»:
1. Мак залити окропом, добре промити і злити воду через дрібне ситечко. Залити мак повторно окропом і залишити на 15-20 хвилин запарюватися.
2. Злити воду і розтерти мак у ступці до появи білого молочка. Пам'ятаю, моя бабуся завжди розтирала мак у дерев'яній макітрі, і смак цього маку був справжній, ароматний, кожне макове зернятко мало смак, більше ніде і ніколи я такої начинки не їла. Я по натурі людина лінива, кілька разів раніше намагалася промолоти мак у кавомолці, але начинка, приготовлена таким способом, сильно програє в смаку тій, яка розтерта у ступці, тому, зітхнувши: "Ох, гріхи мої тяжкі!", дістаю ступку і беру в руки маточка.
3. Після того, як м'язи рук ґрунтовно підкачані, до перетертого маку додати цукор і густий, зацукрований мед або густе повидло. Я додавала повидло із груш. Перемішати і ще раз потовкти мак у ступі. Це вже не так довго і трудомістко.
4. Тепер залишилося найлегше та найприємніше. Замісити тісто за улюбленим рецептом та зліпити вареники. Я готувала тісто так: у просіяне борошно влила холодне, майже крижане молоко, додала яйце, сіль, і замісила тісто. Наприкінці замісу додала розтоплене вершкове масло. Вершкове масло значно покращує і смак, і пластичність тіста. Оскільки вареники солодкі, можна додати цукор, я не додавала.
5. Поставте пароварку на вогонь. Можна відварити вареники у воді, тоді приготуйте каструлю з водою. Тісто розкотіть на підпиленій борошном поверхні не надто тонко, виріжте склянкою великі кола (скористайтеся найширшим, оскільки готові вареники повинні бути майже такого розміру, як пиріжки) і, поклавши начинку, защипайте краї.
6. Бажано відварювати вареники відразу ж, особливо якщо начинка вийшла досить вологою, інакше вареники розмокнуть. Укладати вареники треба на змащені маслом ґрати пароварки або кидати в киплячу воду і відварювати до готовності.
7. Подавати вареники треба на великій тарілці, полив розтопленим вершковим маслом та медом. Смачного!