Ось зараз хочу Вам показати найпростішу і справжню Юшку, що робиться елементарно. Так, саме справжню, яка не має відношення до рибальського супу «Юшка», який чомусь категорично вважають «справжньою юшкою» і не як інакше, решта, мовляв, не юшка. А це не так, бо, ще з давніх часів юшкою називали будь-яку юшку з будь-яких рибних компонентів. Так що показую справжню юшку. А вже як вона під чарку, у негоду, йде... Самі побачите... І на стіл святковий подати її першою не соромно, гості будуть раді такому незвичайному та дуже смачному частуванню. Загалом - універсальний супчик.
Інгредієнти:
Риба - 1200 г
Картопля - 6 шт
Морква - 2 шт
Селера листова - 1 шт
Цибуля ріпчаста - 2 шт
Лимон - 1 шт
Часник - 5 зуб.
Перець чорний (горошком) - 15 шт.
Лист лавровий - 3 шт
Сіль - за смаком.
Як приготувати «Юшку (класичний рецепт)»:
1. Ну, приступимо. Нам буде потрібен ось такий простецький набір продуктів: будь-яка риба, яка подобається вам. Стебла селери обов'язково потрібні. Але це, звичайно, на мій смак.
2. Також потрібно що-небудь для бульйону. Я використовую запчастини від рибки, що йде на засолювання. Дуже зручно. Ви можете використати, що є під рукою - хоч голови від креветок.
3. Складаємо запчастини до каструлі, заливаємо холодною водою. Не забудьте видалити зябра, якщо використовуєте голову! Додамо селеру, цибулю, перець горошком. І ставимо вариться на малому вогні, хвилин на 45. Не забуваємо знімати пінку.
4. Через 20 хвилин знімаємо з вогню та проціджуємо бульйон. Запчастини викидаємо, вони вже своє віддали і в них нічого смачного - корисного не залишилося.
5. Поки варився бульйон, ми все порізали. Назрізайте, як вам подобається. Мені подобається велика нарізка. Крім часнику, звичайно.
6. У бульйон, що закипів, запускаємо картоплю, далі моркву, цибульку і часник. І лишаємо варитися на повільному вогні.
7. Коли картопля практично готова - солимо. І додаємо рибу. У мене філе мінтаю та філе тріски. Коли риба майже готова, фінально вирівнюємо на сіль. Риба вариться швидко, хвилин 15, не переваріть, бо розвалиться.
8. Додаємо чарку горілки, не обов'язково, але куди дітися від традицій!
9. Видавлюємо скибочку лимона чи лайма. Додаємо лаврушку. Даємо проваритися ще 2-3 хвилини. Ось і все, Юшка готова.
10. Знімаємо з вогню, залишаємо постояти. Мінімум пів годинки, краще годинку. Заправляти рекомендую зеленою цибулею. Тепер можна розлити по тарілках, налити 100 грамів і насолодитися юшкою. Пригощайтеся. Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб