Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає, ще навіть не очистивши. Інші зовсім не засікають час і, на жаль, іноді отримують зовсім не той результат, якого очікують. Ми вирішили прояснити це лише на перший погляд елементарне питання.

Трохи теорії. Спочатку варто сказати про те, як зберігати курячі яйця, які ви принесли з магазину чи базару додому. Якщо ви звикли мити всі продукти із супермаркету, перш ніж відправити в холодильник, у випадку з яйцями цього не варто робити. Для більш тривалого та безпечного зберігання краще залишити яйця без миття, у зручному контейнері, що пропускає повітря. Ідеальне місце – це скринька для овочів або полиця біля задньої стінки холодильника. Традиційного для багатьох зберігання на двері краще уникати, бо вчені дослідили, що через частий перепад температури від відкривання-закривання дверцят яйця зберігаються набагато гірше.

Якщо казати про те, як підготувати яйця безпосередньо перед початком приготування, то вже не обійтися без миття. Незважаючи на те, що вони варяться в окропі, попереднє очищення шкаралупи все-таки необхідне. Мінімум - обполоснути під проточною водою, максимум - вимити з миючим засобом. Тут все залежить від ступеня забрудненості яєць. Харчова цінність варених яєць досить вражаюча. У 100 г міститься приблизно 13 г білка, 11,5 г жиру і всього 0,7 г вуглеводів. Калорійність яйця, звареного круто, становить близько 70 калорій. Саме тому цей продукт часто включають в дієтичне меню.

Якщо варіння яєць - процес простий, то очищення готових яєць іноді може перетворитися на справжнє катування. Знайте одне - який спосіб очищення ви не вибрали, постукати об стіл, притиснути і прокотити долонькою або трясти в каструлі - результат очищення вже вирішено. І вирішується він у процесі варіння. Саме від варіння залежить, чи буде шкаралупа легко відходити або буде тягнути за собою шматочки білка. Щоб забезпечити легке чищення, додайте в ще холодну воду сіль (не скупіться!), влийте під час варіння трохи столового оцту або додайте скибочку лимону. Відразу ж після варіння опустіть яйця під холодну воду або охолодить їх у крижаній бані. І пам'ятайте, що чим свіжіші яйця, тим складніше їх очистити. Так що для варіння краще вибирайте ті, що були куплені раніше.

Багатьох напевно хвилює питання: які яйця корисніші – зварені круто, некруто або ж зовсім сирі. З погляду травлення – денатурований білок легше засвоюється. Крім того, вживання в їжу сирих яєць може призвести до різноманітних захворювань, у тому числі сальмонельозу. При цьому тривале варіння руйнує мінерали та вітаміни у жовтку, а також корисні мікроелементи. Так що якщо говорити про користь, то тут, безперечно, перемагають трошки недоварені яйця.

Тепер йдемо від теорії до практики. Коли яйця вже підготовлені, саме час розібратися, в яку воду класти і як правильно варити. Почати потрібно з того, що час варіння залежатиме, у тому числі, і від розміру яйця. Найчастіше норми вказують для яєць середнього розміру. Маленькі, відповідно, потрібно варити на 30-40 секунд менше, а великі – довше. Яйця потрібно класти в холодну воду, особливо якщо вони одразу після холодильника. При цьому потрібно враховувати, що яйця починають готуватись уже в процесі закипання води. Але засікати цей час ще не треба. Основний розрахунок розпочнеться після того, як вода закипить.

Отже, скільки варити яйця після закипання до повної готовності: некруто - 2-3 хвилини; круто - 6-7 хвилин. Ще один важливий момент: зварені некруті яйця відразу потрібно опустити в холодну воду, щоб зупинити процес варіння. А ось яйця вкруту можна залишити ще не 1-2 хвилини у гарячій воді. Якщо тріснуло яйце у процесі – це результат різкого перепаду температур. Так буває, коли холодні яйця опускають у киплячу воду. Щоб цього уникнути, можна піти на невелику хитрість – голкою зробіть маленький прокол із тупого боку яйця. Саме там знаходиться повітряна камера, яка при різкому нагріванні розширюється та лопає шкаралупу. Процес хоч і не складний, але вимагає акуратності, тому краще все-таки зберегти баланс температур, і тоді шкаралупа залишиться цілою.

Як варити курячі яйця ми розібралися, але на кухні можуть бути не лише вони. Що стосується інших яєць, то тут діє принцип розміру – чим більше яйце, тим довше воно варитиметься. Ось приблизний розрахунок часу: перепелині – 2 хвилини некруто, 4 – круто. Качині - 6 хвилин некруто, 10 – круто. Гусячі – 15 хвилин некруто, 25 – круто. Страусині - 45 хвилин некруто, 90 - круто.

Вказані цифри та рекомендації стосуються варіння на плиті. Але багато хто використовує техніку, так що варто сказати і про це. Для початку розберемося, як варити яйця у мультиварці.

1. Викладіть вимиті яйця в чашу та залийте водою.

2. Встановіть режим "Варка на пару".

3. Після закипання води знадобиться 5 хвилин, щоб приготувати яйця некруто, і 10 хвилин – круто.

Другий варіант – приготування яєць на пару. Воду влийте у чашу, а яйця викладіть у кошик пароварки. Цей спосіб збільшить час приготування на 2 хвилини, до 7 та 12 хвилин відповідно. Час, який необхідно, щоб приготувати яйця варені круто в аерогрилі – некруто 10 хвилин, круто 15-17 хвилин.

Відповідь на питання, як варити яйця круто за допомогою мікрохвильової печі проста - ніяк. Точніше, краще цього не робити, щоб уникнути позапланового чищення чи навіть ремонту техніки. Можна проколоти шкаралупу, зробити проколи в жовтку, розбитому в тарілку, затягнути миску плівкою або накрити кришкою, але все це не дасть 100% гарантії, що яйця не вибухнуть. Мікрохвилі та яйця – не найкращі партнери, так що не варто ризикувати. 

Пропонуємо / Корисні поради

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...

Останні надходження / Корисні поради

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...