За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів, млинців, горішків або трубочок, а й повноцінний десерт для справжніх ласунів. Але біда – знайти смачне згущене молоко з правильною консистенцією, чистим складом і ідеальним смаком не так просто. Тому нам на допомогу прийде старий, перевірений роками спосіб домашнього приготування вареного згущеного молока. Зараз доступні безліч різних відео: як зварити згущене молоко. Але у великій кількості порад легко заплутатися. А ролики з банками, що підірвалися при варінні згущеного молока, можуть геть відбити бажання експериментувати. Не хвилюйтеся! Трохи теорії та правильних рекомендацій і успіх вам гарантований!
Отже, насамперед готуємося варити згущене молоко. По-перше, необхідно вибрати хорошу основу – придбати якісне згущене молоко. Для початку вивчіть склад: в ідеальній банці не повинно бути нічого, крім молока та цукру. Додаткові добавки (ароматизатори, стабілізатори та інше) не тільки шкідливі для здоров'я, але й можуть вплинути на підсумковий результат. Згущене молоко може елементарно не загуснути навіть після безлічі годин варіння або просто розшаруватися. Крім того, може виникнути сторонній запах, наприклад, ацетону. Так що вибір згущеного молока в банці для варіння - важливий етап.
Жирність – ще один аспект, на який слід звернути увагу. Щоб отримати правильне варене згущене молоко, найкраще вибирати продукт з жирністю приблизно 8.5%. Це класика, яка перевірена часом та мільйонами людей. Невеличке відхилення від цієї цифри звичайно, не критичне, але також може призвести до непередбачуваних наслідків. По-друге: банку згущеного молока до варіння потрібно підготувати. Якщо ви плануєте варити згущене молоко, купуйте його одразу в бляшанці, щоб заощадити собі час і не використовувати інший посуд. Для початку акуратно зніміть етикетку та вимийте банку під проточною водою, щоб позбавити її клею. Якщо приклеювали етикетку сумлінно, і клей просто так не сходить, найкраще перед варінням обгорнути банку харчовою плівкою або помістити в поліетиленовий пакет. Це захистить вашу каструлю від клею, який у процесі тривалого варіння відходитиме. А ще не зайвим буде перевірити цілісність банки перед тим, як занурювати її у воду.
Далі, коли банка готова, займіться підготовкою посуду для варіння. Ідеально підійде велика каструля із товстим дном. Так як зварити відразу багато згущеного молока простіше (готове молоко можна потім довго зберігати в холодильнику), для всього однієї баночки на дно можна покласти бавовняну тканину або силіконовий килимок. Наприклад, щоб банка не каталася в процесі. Правильно розрахуйте кількість води, вона повинна не тільки покрити банку, але й бути вищою за її мінімум на 3-4 сантиметри (а краще ще більше). Поміщайте банку в холодну воду, а після закипання зменшить вогонь до мінімуму та прикрийте кришкою. Якщо в процесі википає дуже багато води, вчасно доливайте воду, але тепер вже гарячу! Додавання холодної в каструлю скоротить температуру і такі «гойдалки» можуть погано позначитися на смаку і консистенції готового вареного згущеного молока. Щоб банка випадково не вибухнула, дотримуйтесь ряду простих правил: Варіть у великому посуді з достатньою кількістю води. Слідкуйте за рівнем води та не допускайте надмірного википання. В процесі варіння потрібно додавати лише гарячу воду! Встановіть кухонний таймер або будильник, щоб не забути про час, а краще - перевіряйте кількість води у каструлі кожні 30 хвилин.
Скільки часу потрібно варити згущене молоко в банці? Якщо ви хочете отримати ніжне і рідке згущене молоко, яке за консистенцією нагадує недоварене, вам буде достатньо приблизно 60-70 хвилин. Таке згущене молоко гарно пасує для млинців, оладок, морозива. Щоб отримати досить щільне згущене молоко, яке можна потім використовувати для крему, варіть щонайменше 2-2.5 годин. Скільки ж взагалі часу потрібно його кип'ятити до коричневого кольору і максимально щільної консистенції сказати складно, але не менше 3-3.5 години. Таке густе згущене молоко чудово підійде для начинок. І ще один момент – якщо жирність вашого згущеного молока більше 8.5%, збільште час варіння приблизно на півгодини. Пам'ятайте, що під час остигання банки процес підтримки температури продовжується. Але вказано лише активний час варіння. Коли процес варіння завершено, ні в якому разі не відкривайте гарячу банку відразу! Найкраще залишити її в гарячій воді на годину, а потім перекласти в прохолодну воду і повністю остудити. Якщо спробувати відкрити банку відразу після приготування, є шанс отримати сильні опіки, адже згущене молоко почне буквально вилітати з банки.
Коротка інструкція: видаліть етикетку, промийте банку від залишків клею. Викладіть у велику каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння, зменшить вогонь до мінімального і прикрийте кришкою. Встановіть таймер, щоб слідкувати за процесом. Готове згущене молоко зніміть з вогню і через годину залийте прохолодною водою.
Сьогодні існують і інші способи зварити згущене молоко, в тому числі і за допомогою кухонних гаджетів. І це не тільки дозволяє економити час, але й допомагає зварити згущене молоко, яке продається не в звичній бляшанці, а наприклад - в скляній банці, або ж зовсім без банки, в м'якій упаковці, наприклад, в тюбику. Крім того, альтернативні варіанти підходять для тих, хто незадоволений результатом варіння та розмірковує: як можна зварити вже відкриту банку згущеного молока. Перший варіант – на водяній бані. Достатньо перелити згущене молоко в зручний посуд (скляну банку або глибоку миску), викласти її в друшляк і встановити над каструлею з киплячою водою. Кожні 20 хвилин перемішуйте згущене молоко, а кожні 30-40 хвилин додавайте в каструлю воду. Як тільки згущене молоко стане потрібного кольору і консистенції, зніміть з вогню.
Як зварити згущене молоко в мікрохвильовій печі? Насамперед підготуйте відповідний посуд - скляний або керамічний, який підходить для використання в мікрохвильовій печі. Перелийте в посуд згущене молоко, відправте його в мікрохвильову піч, встановіть потужність 600 Вт та час – приблизно 90 секунд. Кожні 1.5 хвилини перемішуйте згущене молоко, щоб не утворилися грудочки, і стежте за консистенцією. Як тільки згущене молоко досить загусне, воно готове. У духовці? Нам знову знадобиться жароміцний посуд, керамічний або із загартованого скла. Викладіть згущене молоко і прикрийте верх алюмінієвою фольгою. Встановіть посуд на лист або у форму для запікання з високими бортами. Акуратно влийте на лист гарячу воду. Відправте все у духовку, розігріту до 200 градусів на дві години. Кожні півгодини перевіряйте рівень води та при необхідності доливайте.
Приготування вареного згущеного молока в мультіварці. Підготуйте чисту банку, викладіть в неї згущене молоко. На дно чаші викладіть силіконовий килимок чи невеликий відріз тканини. Встановіть банку та прикрийте кришкою (не закривайте щільно!). Акуратно влийте холодну воду, щоб вона доходила до «плічок» банки. Встановіть програму Суп або Тушкування на 2 години. Якщо ви використовуєте скороварку, час приготування може скоротитися до 45 хвилин.
Існує ще один експрес-метод для тих, хто поспішає. У чисту та суху чашу вилийте згущене молоко та встановіть режим "Жар". Готуйте 15 хвилин, постійно помішуючи. До речі, зварити в мультиварці можна і згущене молоко в бляшанці. Просто оберніть її харчовою плівкою, залийте великою кількістю води та варіть 2 години на режимі Суп або Тушкування. Після закінчення програми залиште ще на годину під кришкою, а потім остудіть. Отримати вдома натуральне варене згущене молоко набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд. Дотримуйтесь інструкцій і у вас все обов'язково вийде!