Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти.

Перше та головне правило – чистота. Заведіть собі нову чисту губку для миття банок і кришок, і ніколи не користуйтеся губками, якими миєте посуд, оскільки вони можуть містити залишки бруду та жиру. Банки, що мають сколи та пошкодження, для консервації не використовуємо.

Мити банки необхідно дуже ретельно, особливу увагу приділяючи горловині. Чим мити – вирішувати вам. Загальноприйнято мити банки содою, ретельно виполіскуючи їх гарячою водою. Я протягом багатьох років мию дуже забруднені банки звичайним миючим засобом для посуду, а потім - сіллю чи содою.
Існує кілька способів стерилізації банок, розглянемо основні.

1. Стерилізація над парою. 
Для цього способу візьміть каструлю, наповніть її на третину водою, зверху покладіть або спеціальний пристрій для стерилізації банок, або сито з ручкою. Сітку для відсікання масляних бризок, яку кладуть на сковорідки, використовуємо тільки нову, стару використовувати не раджу, оскільки вона може містити олійні залишки. Кип'ятимо банку на сітці догори ногами до того моменту, як усередині банок водяна пара, перетворюючись на краплі води, почне стікати по стінах. Обережно, за допомогою рушника, знімаємо банки та ставимо їх на розстелений рушник горлом нагору. Коли банки трохи охолонуть, їх можна наповнювати.

2. У окропі. 
Візьміть широку каструлю і наберіть води так, щоб ваші банки, перебуваючи в лежачому положенні, були покриті. Великі банки, які не можна покрити водою повністю, заливаємо якомога вище водою і в процесі кипіння повертаємо кулінарною вилкою так, щоб усі сторони банки пройшли кип'ятіння. Після закипання кип'ятіть банки приблизно 5 хвилин, потім обережно виймайте щипцями або кулінарною виделкою і ставте на рушник горлом вгору.

3. У мікрохвильовій печі. 
Влітку в спеку зазвичай не хочеться паритися на кухні з киплячими каструлями, тому я пристосувалася стерилізувати банки в мікрохвильовій печі. Миємо банки як завжди і ставимо порожні мокрі банки в мікрохвильову піч горлом вгору. Існує думка, що для стерилізації в банки необхідно налити трохи води, я роблю так. При стерилізації 3-х та 2-х літрових банок поруч обов'язково ставлю маленьку банку з водою.

При стерилізації невеликих банок керуємося наступним принципом: якщо піч заставлена банками повністю, то банку з водою не потрібна, якщо банок мало, то поруч обов'язково ставимо банку з водою, щоб не пробило хвилевод. Для стерилізації невеликих банок досить 4-5 хвилин, але я перестрахувальник, і маленькі банки ставлю на 3 хв, потім повторюю ще 3 хв. на максимальній потужності. 800 грамові банки та всі, які більше за обсягом – 4 хв, і ще 4 хв. По закінченні, відкриваємо піч, в цей момент банки дуже гарячі, акуратно рушником переставляємо банки на стіл на тканину горлечками вгору і обов'язково даємо банкам трохи охолонути, а потім використовуємо. Не ставте банки на голий стіл, бо від перепаду температур банку може розірвати.

4. У духовці.
Поставте мокрі після миття банки у холодну духовку на решітку дном вгору. Нагрійте духовку до температури 150 градусів, стерилізуйте 15 хвилин і виймайте. Дволітрові банки стерилізуємо 20 хвилин, трилітрові 25 хвилин. Разом з банками на решітку можна покласти чисті та мокрі кришки. Увага -  якщо використовуєте кришки під машинку, що закочує, то гумові ущільнювачі з кришок необхідно виймати.

Ще раз нагадаю: банки бояться сильних перепадів температур. Скло може легко лопнути, якщо гарячу банку ви поставите на холодний стіл або, навпаки, в холодну банку покладете гарячу закуску. Щоб уникнути різких перепадів температур під час закладання гарячого вмісту в банки, обов'язково підкладайте по них рушник або складену в кілька разів тканину.

Як стерилізувати кришки?
Дуже часто запитують, чи можна закочувати банки гвинтовими кришками? Закочувати банки можна будь-якими кришками, простими, під машину, що закочує, або гвинтовими. Не має жодної різниці. Головне - уважно вибирайте кришки для консервування. Перед стерилізацією кришок подивіться, щоб вони були без пошкоджень. Кришки повинні бути без іржі, з новою гумовою прокладкою.

Якщо використовуєте гвинтові кришки, їх внутрішня поверхня повинна бути без подряпин і іржі. Перед початком консервування перевірте, щоб кришки, що закручуються, щільно прилягали до шийки і не прокручувалися.

Найпростіший спосіб стерилізації кришок у невеликій каструлі або ковшику з окропом. Час стерилізації – 10 хвилин. Щоб не обпалити руки, зручніше діставати кришки щипцями або кулінарною вилкою.

Як стерилізувати банки із заготовкою?
Для цього треба взяти широку каструлю, на дно покласти серветку, марлю або рушник, розставити банки так, щоб вони не торкалися одна одної. Потім налийте в каструлю воду до плічок банок. Температура води повинна бути наближеною до температури заготовок. Не наливайте холодну воду, оскільки під впливом перепаду температур банки можуть тріснути.

Банки накрийте зверху простерилізованими кришками, не закривайте, лише покладіть зверху. Довести воду до кипіння і після цього стерилізуйте заготівлі стільки, скільки вказано в конкретному рецепті.

Пропонуємо / Корисні поради

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...

Останні надходження / Корисні поради

Як швидко видалити запах смаженої риби на кухні?

Коли готуєш на кухні смажену рибу, будинок наповнюється сильними ароматами. При цьому ваш апетит прокидається і ви мучитеся в очікуванні смачної їжі. Але справжні кулінари знають, що не завжди запахи...

Як відмити жир у холодній воді?

У літній період багато мешканців багатоквартирних будинків стикаються з дуже неприємною проблемою — відключенням гарячої води. Також буває, що на дачі зовсім немає гарячої води. Але посуд мити треба… Тому...

Декілька важливих порад про те, як купити саму смачну диню.

Диня - обов'язкові літні ласощі, а серпень - найбільший пік динного сезону. Соковита, ароматна, свіжа та яскрава – справжній символ літа, сонця та тепла. На жаль, далеко не завжди вдається...

Ідеальне картопляне пюре: 5 секретів приготування.

Картопляне пюре займає одне з лідируючих місць у списку найпопулярніших гарнірів. Воно чудово поєднується зі стравами з овочів, м'яса та риби. Пюре з картоплі – найкращій гарнір, справді смачний, універсальний...

Як правильно заморожувати баклажани на зиму?

Як прикро буває взимку, коли готуєш страву з додаванням замороженого баклажану, а він виходить твердий, з якимось гумовим присмаком. А все тому, що ви його неправильно заморозили. Є кілька варіантів...

12 нових варіантів застосування оцту.

Деякі поради особливо корисні не тільки на кухні (зазвичай він застосовується в кулінарії – наприклад, при маринуванні м'яса для шашлику), а й у господарстві! Звичайний оцет, безперечно, знайдеться на кожній...

Як зробити макарони та рис розсипчастими?

Через крохмаль, що міститься в рисі та макаронах, ці продукти часто злипаються і при легкому охолодженні перетворюються на велику та неапетитну грудку. Щоб рис чи макарони не злипалися під час...

10 корисних порад господаркам на замітку

Пропонуємо увазі господарок кілька практичних порад щодо полегшення вашої праці на кухні: 1. Плями на кухонній плиті, особливо жирні, видаляються за допомогою кухонної солі. Для цього їх слід посипати сіллю, поки...

Як розрахувати продукти для прогулянки на шашлики?

Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше...

Як швидко розварити горох у гороховому супі?

Для деяких кулінарів-початківців розварити горох у гороховому супі - справжня проблема! Моя бабуся дала мені одну чудову пораду, яка поки мене жодного разу не підвела. Отже, головне – замочити промитий...

Як зварити ідеально прозорий бульйон?

Як без особливих клопотів зробити м'ясний бульйон чистим, світлим та красивим? Для того, щоб очистити і освітлити бульйон після того, як зняли пінку, покладіть в каструлю неочищену гарно вимиту цибулину...

Як легко та швидко очистити рибу від луски без ножа?

Риба - смачний і поживний продукт, але для багатьох (зокрема і для мене) чищення риби ножем - це справжнє покарання, особливо коли справа стосується хижака з дрібною колючою лускою. Давно...

Як швидко зварити буряк?

Бажаєте отримати відварений буряк за 30 хвилин? Тоді уважно читайте наш лайфхак. Професійні кухарі варять буряк так: після того, як він 30 хвилин покипів, зливають воду і ставлять під струмінь...

Як легко та швидко почистити молоду картоплю?

Простий і швидкий спосіб очищення ранньої молодої картоплі, вирощеної на звичайних грядках. Дуже люблю відварену ранню молоду картоплю з кропом та вершковим маслом. Але раніше дуже не любила її чистити...

Як правильно стерилізувати банки для консервації?

Кожна господиня, яка вперше займається консервацією, ставить собі це питання. У цьому процесі немає нічого складного та страшного, тож розглянемо з вами різні варіанти. Перше та головне правило – чистота. Заведіть...

Ранок після Нового року без головного болю?

Чи це взагалі можливо, спитаєте ви? Вчора з вами була чудова компанія, панувала святкова атмосфера. Тривала весела та безсонна ніч, і ось ви вже самі не помітили, як випили зайвий...

Як довго потрібно варити згущене молоко в банці, щоб воно було смачним та не вибух…

За що мільйони так люблять варене згущене молоко? За його насичений карамельний колір, тягучу текстуру і неперевершений, приголомшливий аромат. Зварене згущене молоко - це не тільки найкраща начинка для тортів...

Каперси - що це таке, як вибрати і чим замінити

За останні десятиліття на наших кухнях з'явилося безліч нових інгредієнтів. Деякі, наприклад -авокадо, органічно зайшли у звичне меню. Інші досі для багатьох залишаються загадкою. До останніх можна віднести і каперси...

Як правильно зварити яйця? Лайфхаки та важливі поради

Іноді найпростіші процеси на кухні викликають безліч питань, і не лише у новачків кулінарії. Хтось може сказати час варіння курячих яєць і некрутих, и крутих. Хтось ступінь готовності яєць визначає...