Класичний рецепт приготування лазаньї. Приготувати справжню італійську лазанню за цим рецептом зможе навіть кулінар-початківець. Я дуже люблю лазанню. Дуже. Проте приготувати смачну лазанню – завдання складне. Якось я спробувала лазанню в непоганому італійському ресторані - мені сподобалося до щенячого захоплення. А потім я протягом кількох років намагалася готувати лазанню сама, в домашніх умовах. Кілька разів їла її в гостях, замовляла в інших ресторанах - все не те... І ось, через роки пошуків, я нарешті знайшла найкращий рецепт лазанні з м'ясом . Коли я роблю все в точності за рецептом - лазання виходить просто ідеальною, в міру соковитою, але не надто жирною, не сухою... Такою, якою вона має бути. І цим рецептом я ділюся з вами. Користуйтесь, любі!
Інгредієнти:
Листи лазаньї - 400 грам
Фарш яловичий - 700 грам
Цибулина - 1 штука
Часник - 3 зубчики
Морква - 2 штуки
Селера (стебло) — 3 штуки
Перець болгарський - 1 штука
Помідори - 500 грам
Петрушка свіжа — за смаком
Оливкова олія — за смаком
Молоко – 1 літр
Вершкове масло - 100 грам
Борошно - 100 грам.
Кількість порцій: 6.
Як приготувати "Лазанью з м'ясом":
1. Отже, спочатку підготуємо всі інгредієнти. Почнемо із приготування соусу. На помідорах робимо хрестоподібні надрізи, кладемо в киплячу воду і тримаємо там 15-20 секунд. Потім воду зливаємо, а помідори відставляємо убік – нехай остигають.
2. Цибулю та часник дрібно нарізаємо. Розігріваємо в сковороді трохи оливкової олії, додаємо цибулю з часником і готуємо на помірному вогні, помішуючи, до м'якості. Приблизно 10 хвилин.
3. Моркву натираємо на тертці і додаємо до цибулі та часнику. Перемішуємо та готуємо на помірному вогні ще 7-10 хвилин.
4. Додаємо до жаровні яловичий фарш, розминаємо його лопаткою, перемішуємо з овочами. Перемішати та готувати фарш потрібно приблизно 20 хвилин на помірному вогні. Потім додаємо нарізану кубиками селеру. Туди ж – нарізаний кубиками болгарський перець. Перемішуємо.
5. Охолоджені помідори подрібнюємо в пюре за допомогою блендера або кухонного комбайна. Томатне пюре, що вийшло, виливаємо в жаровню. Перемішуємо, додаємо сіль та перець, готуємо протягом 5-7 хвилин на помірному вогні. Нарешті додаємо нарубану петрушку, перемішуємо і знімаємо з вогню. Перший соус готовий.
7. Тепер настав час приготування соусу Бешамель. Кладемо вершкове масло в каструльку, ставимо на середній вогонь, розтоплюємо масло. Додаємо борошно та активно перемішуємо, щоб не утворювались грудочки. Продовжуйте перемішувати до однорідної маси.
8. В однорідну вершкову суміш тонким струмком вливаємо молоко. Перемішуємо. Продовжуємо варити та перемішувати, поки соус не увариться до консистенції рідкої сметани. Потім знімаємо соус із вогню.
9. Пора збирати лазанью. Уважно прочитайте інструкцію приготування листів для лазаньї. Деякі листи лазаньї потрібно попередньо відварити у воді, деякі попередньої обробки не потребують. Робіть так, як написано в інструкції. Мої листи потрібно було відварити, тому я їх поклала в киплячу воду (по черзі, інакше злипнуться) і варила стільки, скільки вказано в інструкції.
10. Акуратно дістаємо листи для лазаньї з окропу, даємо їм трохи охолонути. У злегка змащену маслом форму для запікання викладаємо шар листів для лазаньї (якщо форма і листи не відповідають один одному за розмірами, листи можна розрізати). Далі викладаємо приблизно третину начинки. Розрівнюємо шар начинки, зверху заливаємо невеликою кількістю (приблизно 1/4 частина) соусу бешамель. Посипаємо чашкою тертого сиру. Повторюємо ту саму процедуру: шар локшини – шар начинки – соус – сир. Доки не закінчаться інгредієнти (у мене - 4 шари листів лазаньї, отже 3 шари начинки). Верхнім має бути шар листів лазаньї, змащений соусом бешамель.
11. Форму для запікання ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів і запікаємо 40 хвилин.
12. Потім дістаємо лазанью з духовки, посипаємо тертим пармезаном і відправляємо в духовку ще на 10 хвилин. Готову лазанью дістаємо з духовки, даємо їй трохи охолонути, після чого подаємо до столу. Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб