Декілька порад, як розрахувати кількість м’яса, овочів, соусів і напоїв для пікніка. Отже, розраховуємо, що пікнік буде тривати приблизно 4-5 годин. Якщо більше – то продуктів треба більше. Якщо менше - то варіант з приготуванням шашлику краще не розглядати, а взяти готові бутерброди. Але ж все-таки шашлик і гриль – це головна їжа на пікніку, чи не так?
Основне блюдо. Краще готувати не більше двох видів шашлику. Інакше ваша увага розосередиться на всі види м'яса чи риби і ви обов’язково щось упустите. Та й гості, напевно, не зможуть спробувати все, що ви зробили.
М'ясо та птицю без кісток купуйте з розрахунку 300 г сирого продукту на 1 особу плюс додатково 200 г на кожні 5 осіб. Тобто, якщо на пікніку буде 7 чоловік, то шашлику буде потрібно (300*7)+200=2300 грам.
М'ясо та птицю на кісточках (каре, крильця, ребра, ніжки) купуйте з розрахунку 300-400 г сирого продукту на 1 особу плюс додатково 200 г на кожні 5 осіб.
Рибу та морепродукти купуйте так: якщо це один з основних видів шашлику – то розрахунок, як і в м'ясі - по 300 г сирого продукту на 1 особу плюс 200 г на кожні 5 осіб. Якщо як основна страва є інший вид шашлику, а риба планується як другорядне - то розрахунок буде 200 г сирого продукту на 1 особу, без запасу.
Овочі та гарніри. Не обов'язково брати все одразу. Як і у випадку з м’ясом, на пікніку буде досить два гарніри. Наприклад: свіжі та мариновані овочі, картопля та соління, овочі на грилі та картопля.
Картоплю потрібно брати з розрахунку 250-300 г сирого продукту на 1 особу плюс додатково 200 г на кожні 5 осіб. Овочі для гриля – 250-300 г сирого продукту. Овочі свіжі та зелень – 300-350 г на одну особу. Соління та маринади – 200 г на одну особу.
Хліб. На пікнік краще брати кілька сортів хліба: лаваш, житній, багет та булочки. Купуйте хліб із розрахунку 150-200 г хліба (в асортименті) на 1 особу. Ще один важливий момент - якщо ви плануєте готувати на гарнір картоплю – хліба може знадобитися в рази менше!
Соуси. Ну, звичайно, який шашлик без соусів! Беріть соуси на власний смак, в асортименті. Рекомендується брати кількість соусів, що дорівнює кількості страв на грилі плюс один. Тобто якщо у вас два види шашлику – то беріть три соуси. Вибираючи соуси, враховуйте, який шашлик буде приготовлений. Не варто брати три види кетчупу. І, хоча б один соус приготуйте самі - запевняю, він піде першим! Розрахунок соусів такий: 75 г на кожні 200 г м'яса чи риби із заокругленням завжди у більшу сторону. Отже, якщо у вас 2,5 кг шашлику, то вам знадобиться 2500/200*75=937,5г (тобто 940 г соусу).
Напої. Розрахунок алкоголю – річ умовна. Хтось п'є більше, хтось менше. Цей розрахунок дається за умови, що пікнік планується із явним вживанням алкогольних напоїв. Тож скільки брати? Вода чиста питна – не менше 1,5-2 літрів на 1 особу. Напої безалкогольні (лимонад, сік) – 1 л на 1 особу. Вино червоне – 0,75 л на 1 особу. Вино біле – 0,5 л на 1 особу. Пиво – 1,5 л на 1 особу. Міцний алкоголь – 0,3 – 0,5 л на 1 особу. Ще вам може допомогти такий розрахунок: в одній пляшці вина (0,75 л) – 6 келихів; в одній пляшці горілки (0,5 л) – 17 чарок; в одній пляшці коньяку (0,7л) – 24 чарки. Звісно, ці розрахунки мають частку умовності, й у кожному індивідуальному разі розрахунок може змінюватися.