Рецепт приготування квашеної капусти досить простий, тому приготувати найсмачнішу квашену капусту в домашніх умовах здатний кожен. Квашена капуста дуже корисна для здоров'я, нормалізує мікрофлору кишечника, в ній містяться провітамін А, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, аскорбінова кислота та цілий список мінеральних речовин (кальцій, магній, залізо, фосфор, сірка, фтор, йод, цинк та ін). Противиразковий вітамін U, що міститься в капусті, попереджає появу виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Існує кілька способів приготування квашеної капусти: шаткована, рубана і цільнокочанна. Квасять капусту з морквою, яблуками, журавлиною, буряком, стручковим перцем і т.д. Капуста має бути білою та щільною. Не беріть мляву та пухку капусту. Щоб капуста вийшла хрусткою, сіль для квашення треба брати велику.
Інгредієнти:
Капуста білокачанна - 4 Кілограми (очищена від верхніх листів і качану)
Морква - 6 Штук
Сіль - 100 Грам
Кмин - За смаком
Запашний перець - за смаком.
Лавровий лист — за смаком
Кількість порцій: 20
Як приготувати квашену капусту?
1. Набір інгредієнтів досить простий - капуста, морква та спеції. Капусту миємо, очищаємо від верхнього листя і качану. В інгредієнтах наведено вагу вже очищеної капусти.
2. Тонко-тонко шаткуємо нашу капусту. Складаємо всю капусту у великий таз чи миску.
3. Моркву натираємо на середній тертці та додаємо до капусти. Додаємо сіль і перетираємо капусту з морквою.
4. Беремо велику каструлю об'ємом близько 10 літрів. На дно викладаємо велике листя капусти. Викладаємо в каструлю шар капусти з морквою, кладемо трохи спецій (кмин, лаврушка, перець), щільно утрамбовуємо. Повторюємо процедуру доти, доки скінчиться капуста.
5. Виходить ціла каструля капусти. Зверху також обгортаємо квашену капусту великими листами капусти. Потім на листи капусти ставимо тарілку, а на тарілку - якийсь вантаж. Під каструлю обов'язково поставте таз – капуста виділятиме сік, який виходитиме за краї каструлі.
6. Залишаємо капусту в теплому місці. Приблизно раз на два дні потрібно буде протикати капусту, щоб з неї вийшов газ, що скупчився. Я зазвичай роблю це за допомогою звичайної дерев'яної ложки.
7. Приблизно за тиждень капуста буде готова і її можна буде подавати. Смачного!
Альтернативний варіант приготування з Ютуб